3000 лв. глоба за Бат Сали, не е пречил на орган на властта

0
Бат Сали

Бившият депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, е виновен само по обвинението за хулиганство, но няма да носи наказателна отговорност, а ще плати глоба.

Това е решил Върховният касационен съд. Бат Сали е осъден да плати само глоба от 3 хил. лв. по делото за хулиганство и незаконно възпрепятстване на полицията. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на протестиране и обжалване.

Последната съдебна инстанция отмени присъдата на Софийския апелативен съд, с която Методиев беше признат за виновен в това, че противозаконно е попречил на орган на властта (престъпление по чл 270 от Наказателния кодекс) и отмени наказанието му – 6 месеца лишаване от свобода условно, както и обществено порицание.

В частта за хулиганство (престъпление по чл. 325 от НК) присъдата е само изменена – хулиганство има, но за него Бат Сали е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание – глоба.

В съдебното решение пише, че отказът на Методиев да преустанови движението си след подаден сигнал със стоп-палка не е бил съпроводен с бягство, преследване, последващо укриване, съпротива или каквито и да е други целенасочени действия, ориентирани към укриване на самоличността му и умишлено препятстване на компетентните органи да му съставят акт за установеното административно нарушение.

Според съдебния състав на ВКС и второто деяние, включено в инкриминираната продължавана престъпна дейност, също е несъставомерно по чл. 270, ал. 1 от НК. Противозаконното препятстване може да се реализира преди или по време на изпълнението на задълженията на органа на власт. В разглеждания случай подсъдимият Методиев се е върнал на временния КПП, когато полицейски служител вече бил приключил със съставянето на акт за установяване на административно нарушение (липса на документ за самоличност) на футболист от футболния отбор на Самоков, пишат в мотивите си върховните съдии.

С пълния текст и  мотивите на върховните съдии можете да се запознаете ТУК

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили