5000 домакинства в Русе мръзнат, 2 училища с намалени часове

0
5000 домакинства

Около 5000 домакинства в кв. „Здравец“ и в централната част на Русе мръзнат без парно и топла вода, а питомците на 2 училища са с намалени часове.

до края на днешния денТова е равносметката от авариите в мрежата на „Топлофикация“, за които ТВН информира. По думите на директора на“Топлофикация – Русе“ Севдалин Желев след публикациите на ТВН, причината са аварии по два магистрални топлопровода на „Топлофикация“. Екипи работят за отстраняване на повредите и проблемът в кв. „Здравец“, който е от близо седмица, ще бъде решен. До тази вечер абонатите там ще имат топла вода и парно, обеща Желев.

Аварията в централната част на града обаче все още не можела да бъде установена и Желев не се ангажира със срок за отстраняване на проблема. По същото време стана ясно, че заради ниските температури в класните стаи в Спортното училище и в ОУ „Отец Паисий“ учебните часове са намалени на 30 минути. В ТВН се получиха сигнали, че проблеми с парното има и в кв. „Ялта“.

„Екипите работят. Не е толкова лесно да се локализира авария на „Топлофикация“, каза Желев. По думите му, причина за авариите е незадоволителното състояние на магистралните топлопроводи, които били на около 50 години. Цялостна подмяна на топлопреносната мрежа не можела да се очаква скоро, защото цената на 1 километър магистрален водопровод била над 1 милион лева. Затова само „кърпели“ тръбопроводите. Надявали се обаче, че с тази серия от аварии в началото на сезона, след като всички тръби се напълнят с топла вода, ще приключат и проблемите за 17-те хиляди абонати на „Топлофикация“ и че те ще изкарат зимата на топло.

За абонатите, останали без парно до 48 часа, не се предвиждат компенсации, а за останалите щели да помислят, каза още шефът на „Топлофикация-Русе“. Абонатите обаче са недоволни, че трябва да плащат за неполучена услуга.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили