Дни на отворени врати

Безплатни прегледи за миома в МБАЛ „Медика – Русе”

Автор:
12 ян. , 2017  

Възобновяват се безплатните профилактични прегледи за миома на матката, съобщават от МБАЛ „Медика – Русе”.

Консултациите ще се провеждат всяка трета сряда на месеца в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе” и ще бъдат извършвани от доц. д-р Елисавета Вълчева. За този месец, определената дата е 18 януари. Записването ще става на телефон  082/ 502 430 или 082/ 502 500  – регистратура на ДКЦ- 2 в кв. „Изток“.

Миомата е доброкачествен тумор, който произхожда от гладката мускулна тъкан на матката (миометриума).  Тя е най-честият тумор на тялото на матката. Наблюдава се по-често при нераждали жени над 35 години. По данни на специалистите, миомата на матката засяга 1/4 от жените.  Лечението зависи от възрастта на жената и големината на миомния възел. В МБАЛ „Медика – Русе” се прилага съвременен и ефективен метод на лечение – емболизация. Той представлява прекъсване на кръвотока към миомния възел, което да доведе до неговото намаляване и закърняване. Първите подобни интервенции, бяха направени преди година и половина, а ефективността от тях при пациентките е изключително голяма. Подходящи за този вид интервенция са жени до 45 годишна възраст.

Доц. д-р Елисавета Вълчева е специалист по образна диагностика и инванзивна рентгенология. Завършва Медицинския университет в София през 1979 година. През 1981 година след спечелен конкурс започва работа като асистент в Националната кардиологична болница, където минава всички етапи на професионалното и научното си развитие и защитава доцентура. Има около 97 публикации в наши и международни списания в областта на перифернaта съдова патология, а в последните години и по методите на емболизацията, които са много слабо развити и прилагани в България и широко приети и утвърдени методи на терапия в развитите страни. Вече пет години тя е консултант за емболизация на простата, миома и черен дроб в МБАЛ „Медика – Русе”, а от есента на 2015 година е част от екипа на Лечебното заведениеComments are closed.