Километричните опашки за влизане в България срещнаха управителите на Гюргево и Русе

Автор:
15 февр. , 2017   Video

Километрични опашки от чакащи да влязат в България автомобили се вият пред ГКПП „Дунав мост“ в Румъния.

Основна причина за образуването й е задължението да се закупи винетка от гишето на митницата в Русе.  От „Гранична полиция“ уточниха, че ако преди влизането в на 1 февруари в сила на изменението в закона на денонощие на граничния пункт са били обработвани между 900 и 1000 камиона, сега са около 700.

Километричните опашки от превозни средства и начините за предотвратяването им са били една от основните теми по време на среща между областните управители на Русе и Гюргево. В работата на срещата, инициирана от румънската страна, са взели участие и ръководителите на заинтересованите институции.

Сред обсъжданите теми са били мерки за оптимизиране и намаляване на времето за смяна на работещите екипи, подобряване на организацията по продажбата на винетки при влизане на територията на България – в изпълнение на измененията на Закона за пътищата, влезли в сила от 1 февруари тази година, както и постигане на реципрочност на влизащите и излизащи автомобили при екстремални условия или извънредни ситуации.

По време на срещата е била подчертана и необходимостта от законодателни промени за въвеждане на електронна винетна система и възможност за закупуване на винетки по електронен път и чрез СМС, както и създаване на технически възможности за контрол.

Българските и румънски институции са се договорили да обсъдят допълнително направените предложения и в края на седмицата да бъде подписан двустранен протокол.Comments are closed.