С 3D принтер правят макети на Червен и Сексагинта Приста

Автор:
8 февр. , 2017   Video

Модели на различни обемни предмети бяха сканирани и за пръв път разпечатани в Русенския музей на 3D принтер, който работи с хартия.

Предстоят и пълноцветни разпечатки.

По проекта „Ancient roman cultural heritage interactive visualization environment for the cross border area between Bulgaria and Romania (ARCHIVE)“ Русенския университет и музеите в Русе и Констанца дигитализират римското наследство. Предстои изработване на макети на римските крепости по Долен Дунав, които ще бъдат представени в изложба. Сред тях са крепостите Червен и Сексагинта Приста, които са сред най-запазените кастели. По думите на археолога Никола Русев, на първо време крепостите ще бъдат разпечатани в сегашния си вид. На по-късен етап, след допълнителни изследвания, може да се направи опит макетите да отразяват действителния им вид преди векове.

Междувременно с 3D принтера, който работи с евтин консуматив – офисна хартия, се планира да се изработват различни сувенири – като уникалната златна монета на римския император Траян Деций, намерена в търбуха на овен или умалено копие на космат мамут.Comments are closed.