Сагата „АОНСУ“ продължава

Автор:
26 сеп. , 2013  

Това стана ясно по време на проведената по инициатива на кмета Пламен Стоилов среща на обитателите на блока с управителя на „ЕнергоПро“ Стефан Абаджиев. На срещата присъства и зам.-кметът на общината по устройство на територията Димитър Наков.

aonsu_sresta_abadjiev39Желанието на хората е да им се обособят самостоятелни партиди. „Това е единственият начин да сме сигурни, че няма пак да останем без ток. Идва зима, кой ще ни даде гаранция, че няма да стоим на студено заедно с децата си”, коментираха хората. Петима души вече са платили около 500 лева за самостоятелна партида, други 20 са в процес на разглеждане на молбите. Хората недоволстваха, защото повечето от тях едва свързват двата края, а сумата за скачване е непосилна.

aonsu_sresta-nakov22Оказа се, че независимо от това, че вече има хора със самостоятелни партиди, те не могат да плащат тока на „ЕнергоПро“  и също рискуват да останат без електричество. За да бъдат узаконени партидите е необходимо за бъде дадено съгласие от собственика на терена Явор Блъсков. „За това ние като доставчик на ток в Русе, трябва да заплатим“, каза Абаджиев. По думите му, до момента Блъсков не е обявил каква сума иска, за да пусне кабелите  през имота си. От своя страна дружеството не може да изпрати независим оценител, тъй като това противоречи на закона. Като допълнение, бизнесменът искал от „ЕнергоПро“ да му заплатят трафопоста, който се намира до АОНСУ. Това обаче няма как да се случи, тъй като постройката, в която се намират съоръженията на електроразпределителното дружество се оказва собственост на Общината.

aonsu_sresta26„Това, което мога да посъветвам хората е да си наемат адвокат, ако е необходимо аз ще седна с него и ще намерим някакво решение, то обаче не е във водене на дела, защото те продължават с години“, коментира Абаджиев. Той допълни, че казусът с живеещите в АНОСУ няма аналог и самият той няма точно решение как може да се излезе от създалата се ситуация.