Тестват дали скъпото е по-евтино

Автор:
29 юли , 2013  

За целта пешеходните пътеки на Кръговото движение до областната дирекция на полицията бяха очертани с нова, по-качествената боя. След сериозно проучване как този въпрос е решен в другите европейски градове, общинарите установили, че там се полага принципно нов вид боя. Макар и по-скъпа, тя е по-рентабилна, защото доста по-дълго време запазва качествата си и белотата си.

Мястото е избрано целенасочано, за да могат повече русенци да се убедят в качествата на новата маркировка. „Всички преминаващи от тук, ще могат да видят дали експеримента е успешен и дали качествата на новата европейска маркировка е подходяща и за нашите условия“ каза зам. кметът Свилен Иванов.

Производителят е български, но компонентите и съставките са вносни. „Боята е двукомпонентна, на акрилатна основа, т.н. студен пластик. Нанася се с дебелина 2-3 мм, има изключителна износоустойчивост, може асфалта да се разруши, но боята няма да се разруши. Друга специфика на новия материал, е че на 8-мата минута е напълно изсъхнала, на 20-та минута е напълно втвърдена и на 30-ата може да се пуска движението, докато при другите бои това не може да стане по-рано от 2-3 часа“ разказа Васил Василев от фирмата-производител. Подобна маркировка е била поставена във Варна, а гаранциите на производителя са, че тя е доста по-трайна.

По думите на Свилен Иванов ако резултатите са добри, маркировката ще се прави с пластик, още повече, че пари в бюджета за този тип маркиране на улиците имало.One Response

  1. Coco421 каза:

    Българския „стандарт“ е спазен! Двама работят,двама гледат,а други двама на камиона са готови да подават боята! При такава „ефективност“ не може да не ни излезе скъпо боядисването!