България няма да участва в сделката за ЧЕЗ

0
няма намерение

Българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в започналата и неприключила сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ на територията на България.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Владислав Горанов допълни, че изпълнителната власт не възнамерява да се намесва със законодателни инициативи или по друг начин в частно-правните отношения, които дори са извън юрисдикцията на българското право. Той обяви, че тази позиция до голяма степен е съгласувана с министър-председателя Бойко Борисов.

Финансовият министър припомни, че след като се е появила първата информация за подписването на предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, обществената реакция и въпросът е бил къде е ролята на държавата в една подобна сделка. Това е провокирало премиерът Борисов и членове на правителството да инициират среща със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова, на която са поискали информация за сделката и дали е възможно българската държава да стане част от тази сделка.

Тогава от страна на собственика на „Инерком“ е била заявена готовност да допусне българската държава в сделката под една или друга форма, като обаче не са били обсъждани конкретни методи или ресурси, с които държавата да се включи в подобна сделка. Освен това, тогава от собственика на българското дружество е било обявено, че подобна информация не може да бъде коментирана преди съгласието на чешката страна, с която имат договор за конфиденциалност. След тази среща, в отговор на обществените очаквания, правителството е обявило готовност за намеса на българската държава в тази сделка. Уговорката е била Гинка Върбакова да проведе разговор с чешката страна дали тя е готова да допусне българската държава в тази сделка.

Официален отговор по този въпрос до момента към българското правителство все още няма нито от българската фирма, нито от страна на чешката фирма. „Въпреки обществения интерес, ние не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани – т.е. включването на българската държава в една подобна сделка“, изтъкна Владислав Горанов.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили