Дарителска кампания осигури модерен дефибрилатор на Онкодиспансера

0
Дарителска кампания

Комплексният онкологичен център в Русе вече има нов модерен дефибрилатор, съобщи управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров.

В продължение на близо година средствата се събираха чрез дарителска кампания. В нея участваха спортни и младежки организации, които организираха турнири, разпродажби и благотворителни търгове.

„Тези апарати са почти задължителни за всички лечебни заведения, защото всеки пациент може да изпадне в аритмия или асистолия. Нямаш време да викаш „Бърза помощ“, трябва да спасиш живота му на място. Нашите апарати остаряха – технологичното им време изтече, няма и резервни части, тъй като някои са на повече от 15 години“, подчерта д-р Кожухаров. Той допълни, че в момента Онкодиспансерът разполага с три дефибрилатора, с които са оборудвани всички отделения. Специалистите се надяват да работят с тях безпроблемно поне 10 години, за разлика от западните си колеги, които ги ползват само 5 години.

„Сега искаме да подменим и кобалтовия апарат, който е относително стара технология за лъчелечение и изтича срокът на заряда му. Предпочитаме да купим линеен ускорител, който може да прави много повече неща, а и при него няма постоянна радиация. Ще ни трябва паралелен линеен ускорител, защото, ако единият се повреди, да не се спира лечението на пациентите, а те преминават на другия апарат. Цената му е между 8500 и 9500 лв.“, каза още д-р Кожухаров и допълни, че в КОЦ – Русе са регистрирани близо 19 200 пациенти от областите Русе, Разград и Силистра.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили