Гугъл празнува 20-годишнина

0
62
На 4 септември

Преди 20 години, на 4 септември 1998 година, в градчето Менло Парк, Калифорния, е регистрирана компанията Google. В момента тя е сред най-големите американски корпорации и се занимава с интернет търсене, реклама, производство на софтуер и хардуер.
През 1995 година докторантите на Станфордския университет американецът Лари Пейдж и роденият в СССР Сергей Брин по време на работата по дисертацията си проявяват интерес към математическите свойства на “Световната мрежа” (World Wide Web, WWW). Скоро те решават да създадат по-удобен механизъм за търсене в интернет и разработват собствен алгоритъм за подреждане на страниците.
През август 1996 година новата им система за търсене започва работа в мрежата с адрес google.stanford.edu. Като име за търсачката програмистите използват леко изменено изписване на числото “гугол”, обозначаващо единица със 100 нули (googol на анлг. език), за да покажат хипотетично възможния брой на страниците в интернет.
На 15 септември 1997 година, изоставяйки докторантурата, Пейдж и Брин регистрират за системата си отделен домейн, а на 4 септември 1998 година в Калифорния основават компанията Google.
Google не е първата интернет търсачка. При създаването й вече съществуват AltaVista, Yahoo! и други, но Google се отличава с по-доброто качество на търсенето и семплата, ненатоварена с реклами, начална страница.
До 2003 година Google става най-популярната търсачка на световния пазар, изпреварвайки Yahoo!. В момента компанията на практика е световен монополист при търсенето в интернет, с изключение на Русия, където се конкурира с местната Яндекс, и Китай, където основният пазарен дял е зает от Baidu.
През 2004 година Google за първи път пусна свои акции на борсата и постепенно започна да разширява сферата на дейността си. През същата година компанията отвори за достъп по покана пощенската услуга Gmail, на следващата година бе пусната картографската услуга Google Maps, започна работата по електронния преводач Google Translate и бе купен сайтът за публикуване на видеозаписи YouTube, който вече е сред най-посещаваните в света.
През 2008 година компанията задейства първата версия на собствения си интернет браузър Google Chrome и операционната система за смартфони Android. По данни на консултантската компания IDC устройствата, работещи с Android, през първото тримесечие на 2017 година са заемали 85% от световния пазар на смартфони. От 2010 година в партньорство с различни големи производители Google пуска на пазара смартфони и таблети под марката GoogleNexus, а от 2016 година – Pixel.
От 2010 година Google вече не се ограничава в сферата на компютърните и интернет технологии и се насочи към разработването на безпилотни автомобили. Тя придоби и компанията Calico, занимаваща се с изследвания в областта на дълголетието и забавяне на стареенето.
Не всички проекти на Google обаче са успешни. Например, пуснатата през 2011 година социална мрежа Google+, така и не успя да стане конкуренция на Facebook. Системата за микроблогове Jaiku, която концернът купи през 2007 година, пък бе закрита през 2012 година, тъй като не успя да отнеме значителен пазарен дял от сходната услуга Twitter.
Към края на 2017 година приходите на Alphabet се равняваха на 110,9 милиарда долара (увеличение с 22,8% спрямо 2016 година), а чистата печалба – 12,7 милиарда долара (спад с 35%). По данни на сайта за анализ на интернет трафика StatCounter.com, през август 2018 година делът на Google обхваща 90,8% от всички заявки за търсене в интернет.
Централата на Alphabet е в Маунтин Вю, щата Калифорния, а служителите й към началото на 2018 година наброяват 89 000 души.