Екомузеят е най-посещаваната експозиция в Русенско

0
Екомузеят

Екомузеят с аквариум в Русе е експозицията с най-голям брой посетители в региона през миналата година. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в крайдунавския град.

През залите на музея са преминали 19 190 души, което е с около 1300 повече спрямо 2017 година. Най-висок се запазва делът на учениците и студентите – 9185, както и на индивидуалните посетители – повече от 5000. Двойно са се увеличили чужденците, дошли да разгледат една от най-новите музейни експозиции – 2409. През изминалата година Екомузеят е бил включен и в графиците на туроператорски фирми, предлагащи круизи по река Дунав.

На второ място по посещаемост в региона са Ивановските скални църкви, които са били посетени от 18 817 души. През последните няколко години обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е експозицията през която са преминали най-много чужденци. През миналата година те са били 12 444, като е отбелязан двоен ръст в сравнение с 2017 г., когато са били 6169 души. Туристите са основно от Япония, Тайван, Корея, Франция, САЩ, Германия и Румъния.

„През изминалите 12 месеца се увеличава броят на посетителите от Китай“, казват екскурзоводите на обекта.

След Екомузея и Ивановските скални църкви по посещаемост се нареждат Историческият музей, средновековният град Червен, Пантеонът на възрожденците, римската крепост „Сексагинта Приста“ и Музеят на градското всекидневие (Къщата на Калиопа).

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили