Безплатни прегледи за разширени вени в УМБАЛ „Медика“

0
Безплатни прегледи за разширени вени

Кампания за безплатни прегледи за разширени вени организира УМБАЛ „Медика“ в Русе.

От 5-ти до 8-ми март 2019 г. от 16 до 19 часа, специалистите на отделение по Съдова хирургия ще са на разположение на гражданите за безплатни прегледи  за разширени вени. За целта е необходимо предварително записване на час на тел. 082 830 230  или на място в здравното заведение, в ж.к. „Здравец – Изток“, ул. „Рига“ № 35.

В кампанията, която ще протече под мотото „Оставете нишките само по чорапите!“, е включено и изследване – Доплер ехографията на кръвоносните съдове (артерии и вени), чрез което специалистите изготвят „карта“ на кръвоносната система.

Приблизително 67 процента от жените и 37 процента от мъжете в България имат оплаквания в различните стадии на заболяването, показват статистическите данни.

Причините за появата на „паяжини“ или „въжета“ от удебелени вени по краката са различни. Заболяването може да се дължи на генетична предразположеност, наднормено тегло, бременност, липса на движение, както и на много други фактори. То се характеризира с изявена сезонност. С повишаване на външните температури, тонусът и еластичността на кръвоносните съдове се понижават. Това води до увеличаване на венозния застой и оплакванията от оток, тежест и болки в краката и глезените.

Невинаги хората, страдащи от разширени вени могат да си помогнат сами, като прилагат в домашни условия студени душове, повдигане на краката и физическа активност.

Специалистите от  УМБАЛ „Медика Русе“ съветват: „При проблем с разширени вени, направете навременна консултация със съдов специалист, преди заболяването да премине в по-напреднал стадий. Пренебрегването му може да доведе до сериозни усложнения, като хронично възпаление (флебит) или образуване на тромб (тромбоза)“. Щом промените в структурата на кръвоносните съдове са започнали на едно място, в случая краката, много вероятно е кръвоснабдяването и на органите да бъде нарушено. На пръв поглед „невинното заболяване“ е част от групата на сърдечно-съдовите заболявания, които са основна причина за инвалидизация и смърт.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили