13 загинали и над 100 ранени от 24 страни в Барселона, няма пострадали българи

0
23
13 загинали и над 100 ранени

13 загинали и над 100 ранени – това са последните данни от атентата в Барслона снощи, потвърдени от испанските власти, съобщават информационните агенции.

Според представител на каталунското министерство, цитиран от Ройтерс, той може да нарасне. Издирва се трети човек, предполагаемият шофьор на микробуса

Жоаким Форн, представител на регионалното министерство на вътрешните работи заяви, че ранените са над 100. Испания обяви тридневен траур в памет на жертвите на атентата в Барселона.

“Нашият приоритет е да спасим животи. А другият ни приоритет е полицейското разследване, да намерим отговорните за атентата, както и всеки, който им е помагал пряко или непряко”, каза регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес

Испанските власти съобщиха, че убитите и ранените във вчерашния атентат в центъра на Барселона са граждани на 24 страни. По предварителна информация сред пострадалите има граждани на Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Тайван, Хонконг, Унгария, Перу, Северна Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Румъния и Алжир.

Българското министерство на външните работи съобщи, че няма информация за пострадали българи. От там препоръчват настоятелно на всички български граждани, които се намират в Барселона, да избягват района на площад „Каталуня“ и булевард „Лас Рамблас“.Министерството препоръчва още сънародниците ни в Барселона да следват стриктно инструкциите на органите на реда и да избягват местата с големи струпвания на хора, както и пътуването в градския транспорт и метрото до успокояване на ситуацията.

Всички наши сънародници, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на телефоните на посолството в Мадрид: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651.

Испанските власти разпространиха телефон за информация за граждани, предоставен от българския консул в Мадрид Б. Евлогиев: 00 34 932 142 124.