1426 незаконни сметища: ВАП „предлага“ на МОСВ да затегне контрола

0
нерегламентирано сметище в близост до „Топлофикация Русе“
Снимка: Архив

Проверки, наложени от прокуратурата, установиха 1426 незаконни сметища на територията на България, както и 440 локални замърсявания. Те са причинени главно от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.

След проверките Върховната административна прокуратура (ВАП) предлага на Министерството на околната среда и водите да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица.

Във връзка с констатираните нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им.

Отправени са 27  предложения до кметове на общини за премахване  на съществуващи незаконни сметища или за засилване на упражнявания контрол с оглед недопускане на нови. Образувани са три досъдебни производства – 2 в района на Окръжна прокуратура-Пловдив и 1 в Окръжна прокуратура-Ловеч.

Съставени са  351 констативни акта и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение.

В резултат на отправените предписания са почистени 370 незаконни сметища и 122 замърсявания. По отношение на всички останали са предприети действия по почистване по график, съобразен със съществуващата извънредна епидемиологична обстановка.

ВАП продължава да следи действията във връзка с незаконните сметища, като разпореди  на териториалните прокуратури да осъществят контролни проверки,  които да установяват дали се спазват съответните графици за почистване на замърсяванията, както и колко от незаконните сметища са премахнати на практика.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили