16-годишен пианист

16-годишен пианист от Русе със 7 награди на конкурса „Шуберт“

Автор:
29 ное. , 2017  

16-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров обра наградите в 11-ото издание на Международния конкурс „Франц Шуберт“.

Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева сътвори истински подвиг, след като имаше участие в конкурса във всеки един от петте дни на надпреварата, и получи общо седем отличия.

Николай спечели първа награда при пианистите в трета възрастова група, където участваха изпълнители от 19 до 33 години. Въпреки че е само на 16 години, той се представи в три тура, включително свирене на концерт с оркестъра на Държавна опера-Русе. Като индивидуален изпълнител получи и специалната награда на Българското национално радио – продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ му даде награда за най-ярко представяне на русенски участник.

Като част от дуо „Апасионато“, заедно с флейтиста Димитър Димитров, младият пианист спечели и Гран при на конкурса. Дуото получи най-високата награда заради изумителното си представяне в категорията за камерна музика. Димитър Димитров стана носител на специалната награда на преподавателя от Линц Антон Матев за най-добро изпълнение на участник от НУИ-Русе.

В останалите категории при пианистите първи награди спечелиха 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която взе и наградата за най-малък участник – на 10 години, и Катрин Терзич от НУИ-Русе, която е удостоена и с награда за най-добро изпълнение на творба от Шуберт.

При клавирните дуа победители са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора – Полша, а в класическото пеене – Кристиян Христов от София. В камерната музика първа награда спечели перкусионният ансамбъл от Плевен „Акцент“.

Всички носители на първи награди получават и специалната награда на Община Русе – концерт в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ догодина. Те ще имат и концерт във Виена в Българския културен център „Дом Витгенщайн“. Министерството на културата пък ще даде едногодишни стипендии на Катрин Терзич, Цвета Атанасова, Йоана Иванова и Николай Димитров.

Възпитаниците на НУИ-Русе имат още награди от конкурса „Шуберт“. При най-малките пианисти трета награда получават Кристиян Ангелов и Ранимир Павлов, поощрение имат Димитър Върбанов – Русе, който взима  и наградата „Стефан Вачев“ за артистичност, и Йоана Георгиева, която  получава  и наградата на музикална къща „Камертон“. При по-големите пианисти втора и трета награда са за Цвета Атанасова и Йоанна Иванова. В класическото пеене Симона Христова е с поощрение, а в камерната музика втора награда е за Виктория Даскалова /цигулка/ и Катрин Терзич /пиано/, а трета за  дуо „Флауърс“ – Цвета Бонева /цигулка/ и Цвета Атанасова /пиано/.

Церемонията по награждаването на лауреатите завърши с концерт на носителите на първи награди и Гран при, а финалът бе поставен от Николай Димитров като солист с оркестъра на Държавна опера-Русе под диригентството на Юрий Илинов.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.