18 партии и 9 коалиции ще участват във вота на 26 март

0
12
ГЕРБ ще възстанови

18 партии и 9 коалиции ще участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Това стана ясно след изтичането на срока за подаването на необходимите документи в Централната избирателна комисия за участие във вота.

Броят на регистриралите се коалиции е с 2 повече от предишните, също предсрочни парламентарни избори, през 2014 г. Тогава участваха общо 25 формации – 18 партии и 7 коалиции.

От ЦИК съобщиха, че няма партия или коалиция, която да е подала неверни или грешни документи. Предстои проверка на подписките в ГРАО.

Основната битка на предстоящите избори ще бъде между ГЕРБ и „БСП за България“, които според последните социологически проучвания имат приблизително еднакви резултати. Двете основни политически сили се стремят към победа, но едва ли ще спечелят достатъчно гласове за самостоятелно управление. Сред останалите партии и коалиции, които ще участват в предсрочните избори, са ДПС, Патриотичният фронт, Воля, Нова България, Реформаторският блок и др.

До изборите се стигна след оставката на второто правителство на Бойко Борисов в средата на ноември миналата година и отказът на партиите да съставят нов кабинет в рамките на 43-то НС.