19 години от януарските събития

1
19

yanuari1997-4За около един месец цената на долара спрямо лева скача на 3000 лв, а инфлацията е 300%. Средната заплата пада до стойност, равняваща се на 5 $.

yanuari1997-6На 10 януари 1997 г. в София е организиран голям митинг на разгневени граждани. Те се струпват пред Народното събрание с иск Жан Виденов да подаде оставка като министър-председател. Напрежението ескалира и пред НС се събира огромно множество, което започва да става неконтролируемо. Хората опитват да нахлуят в сградата, но избраният за президент и все още не стъпил в длъжност президент Петър Стоянов, успява временно да ги успокои. В крайна сметка обаче голяма група протестиращи нахлува в Народното събрание. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите.

yanuari1997-3В резултат Жан Виденов подава оставка като министър-председател. Президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чиито мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция. На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпи в длъжност на 22 януари същата година, връчи на БСП мандат за съставяне на правителство. От БСП имат идея да съставят второ правителство начело с Николай Добрев. Той обаче се отказва и връща мандата на президента. Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски.

Политическите сили подписаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.