Кестените в Русе пак обличат „пролетни одежди“

0

В началото на астрономическата есен кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват. Немалка част от тях са и с нови, свежо зелени листа.

Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета по ул. „Борисова“, по ул. „Плиска“, в Младежкия парк. На много места цветовете са непосредствено до купчини все още неузрели плодове.

Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци. Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.

Над 100 щъркелиСъществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август. Според поверието ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили