Мечешки истории, или защо Бойка и Станди не спят зимен сън

2

mechka_sand02Причината е, че просто нямат условия за това. Шестгодишните брат и сестра са родени в Лесопарка и се радват на вниманието и обичта на русенци години наред. Как обаче живеят животните и дали се радват на битието си? Още през 2006-та година е повдигнат въпросът за изграждане на нов зоокът на Текето. Направен е дори проект, но се появяват бюрократични спънки, заради които мечките не получават подходящо обитание и остават в тесните клетки, правени преди повече от 30 години. Две години продължава кореспонденцията между държавната и областната администрация при управлението на тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов. За да се реализира проекта за нов зоокът е трябвало да бъде направена замяна на гори от държавния горски фонд с общински. Затова даването на разрешение за строителството на горския терен е приоритет на областната и държавната администрация. Около 150 хиляди лева е щяло да струва изграждането на нов зоокът според оценките на арх. Цвети Русинов, направил проекта. След евентуалната негова реализация Бойка и Станди са щели да се сдобият с подземни помещения с 4 пещери, открита паркова среда и малко езеро.

Още през 2006 година Камен Каменаров, управител на „Паркстрой“, които до ден днешен се грижат за мечките, защитава тезата, че на животните им е необходим нов дом. И за неспециалисти е видно, че клетките на мечките не отговарят на Наредбата за минимални изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини. През почивните дни е пълно с деца и родители, дошли да се порадват на Бойка и Станди, но те съвсем не изглеждат щастливи. Гледачите от общинско предприятие „Паркстрой“ правят всичко, каквото зависи от тях – мечките са здрави, нахранени, почистено е, получават и внимание.

Според Анелия Микова  не е нормално в 21 век държава, която е членка на ЕС, да не може да създаде нормални условия за две животни, които за съжаление вече седма година прекарват в тази бетонна клетка. „Смятам, че е крайно време да се направи нещо. За мен общината е абдикирала от случая Бойка и Станди и чака те просто да си умрат тук, в тази мизерия.“ казва Микова.

Свързахме се с община Русе за коментар, за да разберем дали местната администрация има някакви планове за благоустрояването на мечките. Ресорният зам.-кмет Свилен Иванов заяви, че в  бюджета на Паркстрой са заложени специално средства за поддържане на някакъв минимален стандарт. „Съжалявам за неудобството, което трябва да изтърпят още малко тези животни, но при всички случаи ние ще се опитаме да създадем един съвременен парк, който да предизвиква интерес и да е радост за децата през почивните дни“, каза Иванов. Заместник кметът добави, че заменките на гори от Лесопарка с държавата са приоритет за общината и са на финалната права. Това ще позволи изграждането на модерен зоокът, който да осигури на мечките подобаващ дом, а на русенци много нови атракции и места за отдих. Свилен Иванов не се ангажира с конкретни срокове за изпълнение, защото на този етап нещата зависят от решението на държавата. Той допълни, че ако всичко върви по план, през 2015 година Бойка и Станди имат шанс да живеят щастлив мечешки живот, живот в който да усетят тревата под лапите си, да се радват на слънцето, да могат да спят зимен сън…

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

2 КОМЕНТАРИ

  1. Заместникът пак се е изказал неправилно – обещал е нещо, но не знае кога /а според мен и дали изобщо/ ще се осъществи. Какво добро може да се очаква от това пиянде, лъжец и некадърник?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук