300 вида нови наркотици на пазара за година

0
144

300 вида нови наркотици са се появили на пазара само в рамкте на изминалата година.

Това съобщи инспектор Петьо Петков от отдел “Наркотици“ при Столичната дирекция на вътрешните работи на брифинг във връзка с изграждането на локална координационна мрежа за противодействие на разпространението и употребата на наркотици сред младежите в Добрич.

Целта на мрежата е информацията за все по-агресивно развиващия се пазар на дрога да се канализира и да се използва правилно, защото се изостава в превенцията, допълни зам.-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева. Мрежата, която се създава ще акумулира актуална информация съвместно с Националния център по наркотични вещества, който обединява областните 28 структури и Европейския мониторинг център.

В рамките на два дни инспектор Петков ще сподели положителния практически опит, който е натрупал през последните 6 години в борбата срещу разпространението на дрога. По думите на инспектор Петков, т.нар. „ренесансови” дроги като хероина вече изчезват от нашия пазар, но новите се приготвят в „зоната на хаоса” – най-често у нас и то от хора, които нямат химични познания. Тази синтетика не може да бъде уловена нито от тестове, нито от обучени кучета.

Петров допълни, че за съжаление родителите не отделят внимание на този проблем и вакуумът в отношенията им с децата трябва да го попълнят преподавателите и психолозите в училище, които имат най-преки наблюдения и могат да говорят свободно с тях, смята инспекторът. Още повече, че по думите му, дилърите на са отвън, те са вътре в училище, но криво разбраната „партизанщина” между децата ги пази.