5-тонна скала падна под крепостта Царевец

Автор:
10 окт. , 2017   Video

Огромен каменен блок се откъсна от южния скат на крепостта „Царевец” във Велико Търново. Като по чудо няма пострадали. Скалата е около пет тона и е препречила пътното платно под Балдуиновата кула. При падането каменният блок е повредил и деформирал металната ограда на крепостта, но за щастие, по това време в района не са преминавали коли. Огромният каменен блок се е откъснал от скалния масив на крепостта Царевец и е преминал по пътя, като е разбил оградата на историческата крепост.

Освен повредената ограда, други щети няма. Веднага след получаване на сигнала, аварийни екипи са отишли на място, за да обезопасят платното и да поправят оградата. Една от предпоставките за откъсването на каменния блок са проливните дъждове, които са подкопали скалната маса. Трябва да се направи експертна проверка на целия хълм, който да бъде огледан за опасни участъци, категоричен е колоездач, който почти всеки ден минава по пътя.

Не се стигна до затваряне на движението, тъй като няма опасност за преминаващите туристи и жители на града, но са поставени указателни табели, които да предупредят за внимателно преминаване през пътния участък. Откъсналото се парче скала е преместено с помощта на специализирана техника встрани от пътя. През последните години в района паднаха няколко големи скали, но не и колкото тази.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.