58 години от мига, в който човек излетя за първи път в Космоса

0
108
58 години от мига

На днешния ден се навършват 58 години от мига, в който човек излетя за първи път в Космоса.

На 12 април през 1961 г. с кораба „Восток” Юрий Гагарин осъществява първия в историята на цивилизацията полет на човек в Космоса. Осем години по-късно, денят е обявен за Международен ден на авиацията и космонавтиката.

„Восток 1” е изстрелян в 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време. Гагарин прави една обиколка около Земята, след което на височина 7 километра катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Новината мълниеносно обикаля целия свят. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Юрий Гагарин загина на 27 март 1968 година по време на тренировъчен полет със самолет. Според разсекретените преди няколко години данни за инцидента, най-вероятната причина за катастрофата е рязка маневра.