80 души се консултираха с кардиолог пред ДКЦ-2

0
7
80 човека

Над 80 души получиха безплатен консулт с кардиолог и измерване на кръвното налягане в мобилния пункт на Лечебни заведения “Медика” – Русе. Най-младият човек, посетил мобилния пункт, е на 20 години, а най-възрастният  – на 86 години. Преминалите през пункта получиха и карта, в която да записват ежедневните стойности на кръвно налягане, която ще позволи на специалистите да направят обективен анализ на здравословното състояние.

Поводът бе Световният ден за борба с хипертонията, който се отбелязва на 17 май. В продължение на два часа д-р Мерал Расим – специализант по кардиология от СБАЛК “Медика Кор”, консултира преминаващите граждани за доброто здраве на сърцето. От измерените стойности на кръвното налягане стана ясно, че около 80 процента от преминалите са с установена хипертония и приемат медикаментозна терапия. За щастие, при почти всички от тях са постигнати оптимални стойности на кръвното налягане.

Високите стойности на кръвното налягане могат да се дължат на различни причини. Като водещи сред тях младата лекарка изтъкна стреса и нездравословния начин на живот. Единично засечените високи показатели не са повод за притеснение, тъй като понякога хората изпитват притеснение от присъствието на медицинско лице (синдром на “бялата престилка”). За установяване на хипертония е необходимо по-продължително наблюдение. Измерването трябва да се извършва в спокойно състояние, по едно и също време на деня, на една и съща ръка. Ако в продължение на 2 седмици стойностите са или надвишават 140/90 mmHg задължително посетете специалист или се консултирайте с Вашия личен лекар, препоръчват специалистите.

Артериалната хипертония протича безсимптомно или с незначителни оплаквания. Хората обикновено отдават признаците на високо кръвно налягане на умора или напрежение, но именно те водят до развитие на коварната болест. Тя е най-важният предотвратим рисков фактор за преждевременна смърт в света. Оставена без наблюдение и лечение, може да доведе до сърдечни болести, инсулт, заболявания на кръвоносните съдове и бъбреците.