Почитаме Свети Първомъченик и Архидякон Стефан

0
св. Стефан, първия християнски мъченик

На днешния ден Българската православна църква почита св. Стефан, първия християнски мъченик и първи архидякон в устройващата се Ерусалимска община-църква.

След Възнесението на Христос били избрани 7 души дякони (служители), които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан. В Ерусалимска община-църква влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а св. Стефан посочвал дейност и призвание на нейните членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили св. Стефан и го пребили с камъни.

Стефановден е третия ден на Коледа и последния празник в годината, за който хората казват, че „затваря кръга“. Стефановден не е свързан с някакви особени обичаи, но той попада в т.нар. “Мръсни дни”. Според народните вярвания през тези дни жените не бива да метат, да предат, нито да мият косите си. Мъжете пък не трябва да перат ризите си. Смята се, че при неспазването на тези забрани, нарушителите им ще се разболеят от лоши болести. Строго се спазват забраните, характерни за Мръсните дни.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили