Ангел Русев 6-и в света с три световни рекорда!

0
216

Състезателят от ТСК „Русе“ Ангел Русев се класира на шесто място на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Ашхабад.

Русенецът записа името си и като първия световен рекордьор в двете движения и в двубоя в новата кат. 55 кг., надхвърляйки действащите до момента световни стандарти.

В изхвърлянето Ангел преодоля от първи опит 103 кг., при вгория записа успешен опит и на 108 кг., с което надхвърли световния стандарт. При задържането на щангата до признаването на опита от съдиите обаче получи болки и това принуди треньорския щаб да се откаже от трети опит за да не провокира по-тежка контузия и да може да продължи и изтласкването. Резултатът отреди на възпитаника на Кристина и Радослав Атанасови седмо място в движението.

В изтласкването българинът прояви характер, „стисна зъби“ и въпреки болката започна с успешни 130 кг. Във втория си опит изтласка 135 кг, за да триумфира като нов световен рекордьор при младите и в това движение със 140 кг. Това му осигури притежанието и на върховото постижение на планетата в двубоя с 248 кг (с 12 кг над стандарта), което го нареди шести в крайното класиране на категорията.

Шампион е Юн Чол Ом от КНДР с 282 кг двубой и със световен рекорд за мъже в изтласкването.

По-рано при най-леките дами, в кат. 45 кг Даниела Пандова се нареди седма с двубой 141 кг. Пандова, която е бронзова медалистка от последното европейско първенство в Букурещ тази пролет, трябваше да сваля в последните дни доста килограми за да се вмести в новата категория и очевидно това повлия на представянето й. В изхвърлянето Даниела започна колебливо с неуспех на 50 кг, след това се поправи и накрая завърши с резултат 60 кг.

В изтласкването българката се справи последователно със 75 кг, после с 81 кг, но в последния си опит не успя на 86 кг, което й отреди шесто място в движението и седмо в общото класиране. Шампионка със 186 кг е Сухчароен от Тайланд, пред сънародничката си Нантауон със 171 кг, трета е представителката на домакините Джумабаева.

Около 6 ч. днес сутринта ще започне участието си и вторият русенски представител на шампионата на планетата – Стилян Гроздев.