„Асеневци“ иска 22-ри март да стане национален празник

0
26
22-ри март да стане национален празник

22-ри март да стане национален празник. Такова предложение ще внесе Инициативен комитет „Асеневци“ от Велико Търново. Тъй като на тази дата е и празникът на града, предложението ще бъде внесено най-напред в местния Общински съвет, с цел да бъде придвижено до Народното събрание.

С датата 22 март е свързана една от най-големите военни победи в българската история – на Иван Асен II при Клокотница, затова членовете на общността държат на нея.

„Защото въстанието на Асеневци, ако го нямаше, нямаше да има 3-ти март и 22-ри септември. Това е едно важно за българската история събитие, защото ние сами отвоювахме нашата свобода, без външна подкрепа“, каза Марин Павлов – председател на комитет „Асеневци“.

Комитетът учредява почетна награда “Мечът на Асеневци”. Наградата ще представлява копие на болярски меч от Второто българско царство и ще бъде изработен във Военния завод “Ивайло” във Велико Търново.

От комитета продължават работата за осъществяване на три мащабни проекта – позлатяване на Патриаршията, изграждане на покрит пешеходен мост над р. Янтра, свързващ местността “Боруна” с ул. “Гурко” и паметник на цар Ивайло.

„Общината е дала съгласие, внесено е в Министерството на културата да се получи съгласуваност. След това ще се подпише договор с Общината и ще се издаде разрешение да се започне работа“, уточняват от комитета. От там са категорични, че ще се съобразят с желанията на обществеността и няма да ангажират местната власт с намиране на средства за реализиране на мащабните проекти.