„Атака“ иска референдум за изграждане на бежански арест в Русе

0
937

Това съобщи пред журналисти в Русе депутатът от националистическата партия Любомир Владимиров, който е и председател на инициативния комитет. Освен него в комитета са още Мирослав Славчев, Роберт Калустян и Владислав Колев. По думите му, до няколко дни комитетът ще подготви необходимите документи, които ще бъдат внесени в общинската администрация. Формулировката на въпроса, който ще бъде зададен, е „Да се обособи ли ново място за настаняване на задържани лица и нелегални имигранти на територията на Община Русе?“.

За да получи юридическа сила, подписката трябва да бъде подкрепена от около 30 000 души. На първо време тя ще бъде поставена на 2 места – в партийни офиси и в палатка на площада пред Съдебната палата. Ще се ползват и услугите на активисти, които да обикалят домовете и на място да събират подписи. С оглед предстоящия зимен сезон ще бъде трудно, но вярваме, че за около 2-3 месеца ще съберем необходимата подкрепа, каза още Владимиров.

На журналистически въпрос как трябва да се процедира със задържаните на Дунав мост, Владимиров отговори, че те би трябвало да се връщат там, откъдето са дошли в Русе – т.е. във вече изградените и населени бежански лагери. Докторът на икономическите науки предпочете да даде политически отговор на друг зададен въпрос: Кое е по-изгодно, задържаните да изчакват съдебното решение тук, или да бъдат връщани, след това отново транспортирани в Русе, където по силата на закона ще са подсъдни и след произнасяне на съдебното решение отново, за сметка на хазната, да бъдат транспортирани в бежанските центрове. Русенци да се произнесат, категоричен бе депутатът.