Баба Марта не изменя нрава си, не прибирайте топлите дрехи, пригответе и чадъри

0
20
Март няма да изневери

Март няма да изневери на променливия си характер и през повечето дни на месеца времето ще бъде динамично, с бързи и чести промени.

Това показва прогнозата на синоптиците за първия пролетен месец. Ще ги усетим още през първите дни. Баба Марта ще пристигне с променлива облачност и краткотрайни превалявания. В южните райони дори ще има и гръмотевици.

Като цяло месец март ще бъде  дъждовен, така че чадърът често ще бъде наш неизменен спътник. Най-ниските минимални температури ще бъдат между  минус 5 и минус 2 градуса, а най-високите – между 19 и 25 градуса.

Първо десетдневие на месеца ще се характеризира с динамика на атмосферните процеси. Вятърът често ще бъде силен, на места бурен, валежите ще са предимно от дъжд. Около 5 – 8 март се очаква навлизане на сравнително студен въздушен фронт, като на места температурите ще паднат до минус 5, минус 6 градуса.

В началото на второто десетдневие температурите ще се повишат чувствително, но за кратко. След затоплянето, което ще бъде около 10-12 март, отново ще настъпи захлаждане, което ще трае до 17-18 март 2017. В края на периода температурите отново ще тръгнат нагоре, като дневните ще бъдат от порядъка на 10-12 градуса.

В началото на третото десетдневие температурите ще вървят нагоре, ще вали дъжд, но ниските сутрешни температури, които ще са в порядъка на -3  до -5 градуса, ще образуват заледявания. Около 25-27 март времето ще се изясни и ще се задържи сухо.  Дневните температури могат да достигнат до 15 градуса, но нощните ще се въртят около -6 градуса и сутрините ще са мразовити. В края на месеца ще има заоблачаване и температурите трайно ще се покачат, като сутрешните минимални ще са  около -2 градуса, а дневните ще бъдат между 15 и 18 градуса, като на някои места ще достигат до 20 градуса.