Българите раздвоени кое часово време да предпочетат

0
449

Българите са раздвоени по въпроса кое часово време да предпочетат. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. Проучването е извършено в периода 28 септември – 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Малко по-малко от половината – 48 процента, предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време. На другия полюс – с предпочитания към лятното часово време, са 32% . Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.