България с най-качествен и бърз интернет в света

0
2194

Това посочва компанията Ookla в своя нов анализ на световния интернет. Данните на Ookla се генерират от популярните сред интернет потребителите сайтове за изчисление на интернет връзката Speedtest.net и Pingtest.net. В информационния масив има 1.5 млрд. записа, които изграждат и резултатите от проучването.

Според анализаторите интернет връзката у нас има R-Factor 89.35 от максимален 94. По този показател страната се нарежда на първо място в света. В R-Factor се комбинират няколко критерия, включително реално качество на връзката, което се измерва в загуба на пакети, както и личното усещане и мнение на потребителя.

На второ място се нарежда Румъния с R-Factor 88.96, а на трето е Швейцария – 88.47. Средно за света R-Factor е 84.65.

Според Ookla България има и най-евтиния интернет в света. У нас средно един мегабит струва 52 цента. Румъния отново е на второ място с 60 цента, а на трета позиция е Латвия с 83 цента. Средно по света един мегабит струва $7.04. Ситуацията обаче се променя, когато цената на интернет достъпа бъде измерена спрямо брутния вътрешен продукт на глава от населението. Тогава страната ни пада до 17-а позиция.

Средната скорост на теглене на файлове у нас е 29.12 Mbps при 16.20 Mbps средно за света. По този показател на челното място е Хонконг със 71.03 Mbps. В Румъния средната скорост на теглене е 50.82 Mbps.