България ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

0
102
Съвета на ЕС одобри Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщи БТА, позовавайки се на представители на групата на Зелените в Европейския парламент.

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Това е заявил пред on line изданието на „24 часа“ премиерът Бойко Борисов. По думите му, страната ни е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит.

“Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията”, е заявил Борисов.

Кьовеши е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната й страна. Тя е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция; а в момента е подсъдима в страната си с обвинения за злоупотреба с власт

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Двамата кандидати не успяха да съберат категорично мнозинство от стария състав на Европейския парламент

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Новите евродепутати и правителствени ръководители имат няколко месеца, за да направят окончателен избор.

От началото на годината премиерът бе атакуван от лидерката да БСП Корнелия Нинова, че не подкрепя Кьовеши за европейски главен прокурор. Социалистите дори обвиниха Борисов, че е гласувал срещу нея и в подкрепа на френския кандидат Жан-Франсоа Банер. В последните седмици французинът се отказа от поста европейски главен прокурор.