“Балкан фолк 2018” привлече над 4000 участници от България и света

0
31
“Балкан фолк 2018”

Въпреки че не спечели надпреварата за Културна столица на Европа, Велико Търново се превърна в световен фолклорен център и отново e негова столица. Над 4000 участници се включиха в XXII издание на Старопланински събор “Балкан фолк 2018”. За да излязат на българска сцена пристигнаха и 13 групи от Канада, Литва, Естония, Грузия, Индонезия, Индия и Якутия в Русия, а техните изяви привлякоха много почитатели от цялата страна.

Сцените в града оживяха от ритмите на хиляди български и чуждестранни музиканти, певци и танцьори. По думите на Калоян Николов – президент на ЕАФФ, изключително важно е за всеки един от народите да пази своята идентичност и тази ценностна система, която е сътворена и предавана от поколение на поколение.

Мнозина определиха участниците в Събора като пазители на родните традиции и ценности.

Освен фолклорни групи в съборната програма се включиха колективи за стари градски песни, класически, туристически, патриотични и църковни изпълнители. Едновременно със Старопланински събор “Балкан фолк 2018” във Велико Търново се проведе и Националният шампионат по фолклор “Euro Folk 2018”.