Бивш инженер от НАСА се бори с крадците на пратки

0
117
Бивш инженер от НАСА се бори с крадците на пратки

В САЩ е честа практика куриерите да оставят пратките, които не изискват подпис, до входната врата на получателя, ако той не си е вкъщи. И това се оказва откровена покана за кражба. Така от верандата на Марк Робър (бивш инженер от американската космическа агенция НАСА) изчезнала пратка, отбелязана като доставена, а полицията заявила, че не може да направи нищо по въпроса. Тогава той решил да впрегне уменията си, за да реши проблема и това да не се повтаря повече, съобщи BBC.

Посветил 6 месеца за разработката на специален капан за недобросъвестни хора. В кутия от Apple Homepod той поставил 4 смартфона LG с широкоъгълна камера, специална електроника, около половин килограм брокат и миризлив спрей. Устройството се активира автоматично, щом добавеният акселерометър установи движение, а GPS приемникът покаже, че пакетът е напуснал очертанията на установената зона около дома. В този момент телефоните започват да записват видео. При отваряне на пакета специален механизъм разпръсква броката, а друга добавка разпръсква спрея на всеки 30 секунди.

Кражбите на пакети, които са били доставени до входната врата, се оказва голям проблем в САЩ, а преди дни Amazon обяви, че ще работи с полицията в Ню Джърси за спиране на тези престъпления.