Boeing извърши изпитания на автономното си летящо такси

0
81
Boeing извърши изпитания на автономното си летящо такси

Авиокомпанията Boeing обяви, че прототипът на летящото автономно такси на компанията е извършил успешно първия си полет. Boeing NeXt е изпълнил контролирано излитане, зависване и кацане.

NeXt е малък електрически самолет, който ще може изцяло автономно да извършва кратки полети. Той е дълъг малко над 9 метра и широк 8,5 метра. Ще може да лети на разстояния около 80 км, а основното му предназначение ще бъде като такси в най-големите градове.

По време на краткия полет са тествани системите за автономно извършване на тези процедури, както и наземните системи за управление. Следващите тестови полети ще включват движение напред, използване на крилата и преминаване между режимите за вертикално и хоризонтално летене.

Целта на компанията е да направи възможно използването на тихи и безопасни летателни превозни средства в градска среда. Boeing вече работи и по товарна версия, която ще може да превозва пратки с тегло до 230 кг. Този апарат вече е направил тестови полети на закрито, като тази година ще направи и първия си реален тест на открито.