Боклуци и отпадни води по добруджанските плажове

0
23
Значителен ръст на замърсяването

Община Шабла отчита много добър сезон, с ръст на туристите от 15% само към август, но наред с това, и със значителен ръст на замърсяването. Според експертите от Басейнова дирекция – Варна, замърсяването по крайбрежието не е само по плажните ивици, но и в морето. Техни проверки са установили липса на действащи пречиствателни станции в Дуранкулак, Крапец и Иканталъка, което означава, че обектите там са потенциални замърсители на морето. Това противоречи на закона за Черноморското крайбрежие.

В Шабла, Албена и Кранево пречиствателните станции за отпадъчни води са без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенни елементи. Областният управител на Добрич е уведомен  за проблема и се очаква да предприеме  компетентни действия.

Според местните жители пък проблемът е в т.н. „диво къмпингуване“ , най-вече заради отпадъците, които оставят туристите след себе си. Кметът на Шабла се надява законодателството да регулира освен чистота и други проблеми с този вид туризъм, като опазването на обществения ред.