„Боркор“ иска над 150 000 лв. от бивша съдийка, осъдена за подкуп

0
31
„Боркор“

Дело срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по известна като „Боркор“, започна в Добрич.

Комисията иска отнемане на сумата от 153 548 лева от бившата съдийка, която има осъдителна присъда за подкуп от 2015 година. Според нея Цветкова най-вероятно е извършвала престъпна дейност в предходен период, докато е заемала длъжността „съдия”. Твърди се, че липсват установени законни източници за придобиването на сумата, тъй като има несъответствие между доходите и разходите на семейството ѝ. Бившата съдийка оспорва иска и посочва, че парите са  придобити от трудови правоотношения, получено дарение и наследство, продажба на два леки автомобила.

По време на делото в Добрич, съдът определи да бъде извършена проверка на имущественото състояние  от 20 май 1991-ва до 31 декември 2008 година и назначи съдебно-техническа експертиза за определяне на пазарната му стойност.

Делото се гледа в Добрич, тъй като всички съдии от Окръжен съд – Варна са си дали отвод. През юли 2008 година Цветкова беше призната за виновна в искане и получаване  на подкуп от 10 000 лева, за да разреши административно дело в полза на трето лице.