Бюлетините и изборните книжа за евровота пристигнаха в Русе

0
111
Бюлетините и изборните книжа

Бюлетините и изборните книжа за предстоящите в неделя избори за членове на Европейския парламент 2019 пристигнаха в Русе. Те бяха получени от главния секретар на Областна администрация Русе Симеон Иванов заедно с председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова и нейният заместник Александър Корфонозов. Преди да пристигне в Русе конвоят премина първо през Велико Търново, а от тук продължи директно за Разград.

238 700 са бюлетините, разпределени за Област Русе, каза председателят на РИК  Мирослава Маркова. По думите й, в сряда, в интервала между 13.00 ч. и 16.00 ч. те ще бъдат разпространени в общините на територията от региона. До тогава бюлетините и изборните книжа ще бъдат съхранявани в Областна администрация Русе, като тяхната сигурност е обезпечена с денонощна полицейска охрана.

Що се касае до машините за гласуване, които за област Русе е предвидено да бъдат 95, а за община Русе 65. Очаква те да пристигнат ден преди евровота, т.е. на 25-ти май (събота).

Пряко ангажирани с охраната на изборния процес на територията на цялата страна са 12 430 служители, като обособените изборни места ще бъдат 7133 с 11 658 секции.

От РИК припомнят, че всеки избирател има възможността да провери адреса на избирателната си секция на интернет адрес grao.bg/elections/,  чрез SMS на номер 18429 и на телефон 0800 1 4726. Телефонът е безплатен за цялата страна.

На сайта на РИК-Русе е публикуван образец на бюлетината за изборите, насрочени на 26 май. На страницата може да бъде намерена и информация за секциите подходящи за гласуване на хора с зрителни и двигателни увреждания.