Част от амфора от шести век

Част от амфора от шести век откриха край с. Мечка

Автор:
4 ян. , 2018  

Част от амфора от шести век, с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език са открили русенски археолози, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Археолозите попаднали на античния съд при теренни проучвания на римската крепост Тримамиум край с. Мечка. Предполага се, че амфората е изработена в някоя от източните римски провинции. По мнение на археолозите, тя е служела за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Надписът на откритата горна част от амфората в Тримамиум е разчетен от специалист по антична епиграфика от Софийския университет. На изделието е изписано:

„Мария ражда Христос.

Божията милост е печалба.

На света Мария.

На Бога Спасител.

Амфора със сладък зехтин.“

На мястото, където целостта на съда е разрушена, вероятно е имало и означение за количеството, както при други амфори, открити в Истрия, Нове и Сукидава, смята експертът. От другата страна на изделието са изписани букви  E+Y, което може да е съкращение от лично име или от зехтин, както и TPI, което вероятно е съкращение от името на Тримамиум.

При последните теренни проучвания на Тримамиум през 2017 г. археолозите на Регионален исторически музей – Русе са проучили площ от 50 кв.м. Разкрити са три стени – от римско време, от VI век и от X-XI век. Намерени са различни находки – фибули, монети, предмети от бита от желязо и бронз, фрагментирана керамика от IV-VI век.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.