Данъчната кампания започва, декларираме всички доходи извън заплата

0
23
доходи на физически лица

Днес започва данъчната кампания в България и всички, които са получавали доходи извън заплатите си, трябва да ги обявят пред НАП.

Това напомнят от приходното ведомство. Данъчни декларации подават хората, които имат да обявяват доходи от хонорари или наеми, така и тези, които искат да ползват данъчни облекчения. Фирмите трябва да подадат декларации за корпоративен данък и да погасят задълженията си към хазната до края на март.

Ако сте дали или получили заем от приятел на стойност над 10 хил. лв., също трябва да го обявите.

Крайният срок за подаване на декларации е 2 май. Тези, които подадат документа по електронен път, имат право на 5 процента отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 1 000 лева.

Данък за довнасяне имат само хората, които не са подали заявление пред платеца на доходи през последното тримесечие на миналата година, че искат и през него налогът да е удържан авансово.

За неподаване на данъчна декларация в срок глобата е до 500 лв.

И тази година родителите имат право на намаляване на данъчната основа, респективно на данъка. Данъчната основа на един от родителите на едно дете може да бъде намалена с 200 лева, което означава, че данъкът е с 20 лева по-нисък. За две деца намалението на данъка е с 40 лева, а за три или повече – с 60 лева. Родителите на деца с увреждания имат право на още по-голямо намаление.