Дефицит за прокурори в Шумен

0
83

Има остър дефицит за прокурори в Шумен. Това стана ясно при представяне на отчета на Окръжната прокуратура. По тази причина през 2018 г. държавните защитници в Шуменска област са работили на пълни обороти.

Според изнесените в него данни, от началото на април в Районна прокуратура – Нови пазар работи само един прокурор. В Районна прокуратура – Велики Преслав работят двама, а в Шумен едва единадесет.

„Следва да отбележа, че тежък кадрови дефицит назрява в районните нива. Незаетият прокурорски щат в прокуратурите в съдебния район и през настоящия период обуслови по-висока натовареност в работата на прокурорите. През 2018 г. са влезли в сила 7 оправдателни присъди, или 1,46% спрямо внесените в съда прокурорски актове. Този показател е доста под средния за страната, който е около 4%. Това е много добър атестат за качеството на прокурорската работа в съдебния район.“, каза Маргарита Георгиева, окръжен прокурор – Шумен.

А равносметката за миналата година е: внесени 746 прокурорски акта. Предадени на съд са 784 лица. Работата на прокуратурата се увеличава по линия на делата, свързани с притежание и разпространение на наркотици. През миналата година прокурорите са работили по 166 дела, докато за същия период през 2017 г. случаите са били 60.