Делото за откраднатите от музея

Делото за откраднатите от музея в Бяла уникални експонати започва отново

Автор:
26 февр. , 2018  

Делото за откраднатите от музея “Освободителна война” в град Бяла ценни експонати на стойност близо половин милион лева ще бъде възобновено тази седмица, съобщиха от Окръжния съд в Русе.

Както ТВН вече писа, на 31 май 2017 г. Окръжният съд в Русе наложи на Тошко Станев присъда от 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, а на двете служителки от музея – Димитрина Мангова и Татяна Йорданова, по 6 години лишаване от свобода, при същите условия.

Присъдите бяха обжалвани – както от прокуратурата, така и от защитата на обвиняемите. Със свое решение през м. декември Великотърновският апелативен съд е отменил наложената от Окръжния съд в Русе осъдителна присъда и е върнал делото за ново разглеждане.

Разпоредителното заседание е насрочено за 28 февруари 2018 г. (сряда), от 9.30 часа.

Трима отиват на съдОбвиняеми по него са две служителки на музея – Димитрина Мангова и Татяна Йорданова, както и колекционерът Тошко Станев. Те са обвинени, че от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г. са отнели голям брой експонати, сред които оръжия, униформи, фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри от музейната експозиция, на стойност близо половин милион лева.

Всичко започнало в началото на 2008 г. Тогава Тошко Станев, бивш военен с интерес към оръжия и военни униформи от различни епохи, посетил музея “Освободителна война” в Бяла и се запознал с двете служителки. Разгледал оригиналните униформи и оръжия и преценил, че голяма част от тях са уникални – единични бройки имало само в големите руски музеи. Решил, че могат да бъдат продадени на частни колекционери и предложил на двете обвиняеми да подменят част от експонатите и с имитации, които той щял да осигури. Срещу това им предложил пари, като те се съгласили. В продължение на 5 години двете служителки изнесли и предали на Тошко над 1500 експоната!

Както ТВН вече писа, кражбите от музея бяха засечени през 2013 година, когато на аукцион в Москва била предложена ценна пушка „Баранов” за 40 000 долара. При проверката се оказало, че тя е личен подарък на музея в Бяла от Царя Освободител – руския император Александър Трети. През октомври от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата на музея била направена проверка в експозицията и се оказало, че липсват над 1500 експоната. Сред тях има униформи, част от руска картечница „Гатлинг” с надпис на кирилица, изработена в САЩ по поръчка, пушки „Крънка”,  карабини „Бердана”, войнишки атрибути, както и символи. Според експерти, музеят в Бяла е почти изцяло изпразнен от оригиналните експонати. Цялото липсващо културно наследство е безвъзвратно изгубено за България, смятат експертите.

Обвинението е за кражба в особено големи размери. Наказателният кодекс предвижда за това лишаване от свобода от десет до тридесет години и конфискация на цялото или част от имуществото на виновния.

За двете обвинени жени, които са били служителки на музея, престъплението се смята за квалифицирано, тъй като кражбата е извършена от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение.Comments are closed.