Делото за трагедията в Хитрино започна по същество

Автор:
8 мар. , 2018   Video

Делото за железопътния инцидент в Хитрино, при който загинаха седем души, а 29 пострадаха, започна в Окръжния съд в Шумен.

Обвиняеми са двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлирала товарна влакова композиция в района на гара Хитрино на 10 декември 2016 г., превозваща пропилен и пропан-бутан.

При предварителното изслушване по делото адвокатите на подсъдимите казаха, че не желаят да се разпитват тежко пострадалите, близките на загиналите и двама от свидетелите, получили средни телесни повреди. Те посочиха, че приемат и някои от изготвените експертизи (сред които химични, физико-химични, медицински) и дават съгласие да се приобщят към делото. Така на практика делото започна по съкратеното съдебно следствие, но без подсъдимите да признаят вината си.

Михнев и Петков отказаха да дадат обяснения дали се признават за виновни. Техните адвокати поискаха клиентите им да дават обяснения по делото в края на съдебния процес, след разпити на свидетели и вещи лица, което бе прието от съда.

Двамата машинисти са обвинени, че на 10 декември 2016 г. са нарушили редица правила за движение и са навлезли в гарата в Хитрино със 78 км/ч, вместо с разрешените 40 км/ч, след като е трябвало да имат готовност и да спрат влаковата композиция. Заради нарушаването на правилата за движение композицията е дерайлирала, изтекъл е газ, след което е последвал взрив и така двамата подсъдими са причинили по непредпазливост смъртта на 7 души, а 14 са получили тежки наранявания.

Делото продължи с преглеждане на видеозаписи от железопътния инцидент. На записите се вижда часът на преминаването на влака и газовият облак от  пропилен, който е изтекъл от цистерната. Вероятно представянето на видеозаписи  ще продължи и утре. Предстои да бъдат изслушани и аудио записи на дежурните на  гара Хитрино, ще бъдат представени и снимки. По искане на защитата, след това ще започне разпитът на свидетели и вещи лица, а медийните публикации и снимките с дрон, изискани от  националните телевизии, ще бъдат гледани след това.Comments are closed.