Деца се пренасят за ден в праисторическия свят

0
23
за ден в праисторическия свят

Деца ще се пренасят за ден в праисторическия свят, ще учат за пещерните хора и техния начин на живот.

Това е заложено в новата инициатива на Туристическо дружество „Приста“ – „Един ден от живота на праисторическия човек“, който се осъществява по Програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“ и с партньорството на Историческия музей в Русе. Под формата на игра, в групи по 20 човека, любознателните ученици ще правят това, което са правили древните обитатели на земите и пещерите около реката. Заниманията ще се провеждат в следващите шест месеца в района на Русенското Поломие.

Заниманията ще стартират от 2 юни, в голямата скална ниша, близо до хижа „Алпинист“ при село Басарбово, заедно с археолога от Регионалния исторически музей в Русе Кристина Янакиева. След това участниците ще имат възможност да се включат в изработването на оръжия за лов (копия, лъкове и стрели), ще стрелят по мишени на животни, ще палят огън по начин, по който са го правели древните хора, ще приготвят храна на жар, ще рисуват с въглен. За автентичното пресъздаване на всекидневието на палеолитния човек, на децата ще помагат инструктори от ТД „Приста“ и художникът от Художествената галерия Пламен Йорданов.

Заниманията са подходящи за деца от 5 до 15 години и са с вход свободен след предварително записване на телефон 0888 22 12 34.