Дигите край Дунав „плачат“ за почистване, няма пари

1
1478

Това каза по време на състоялото се в Русе заседание на Българо-румънската земеделска работна група главният инженер в русенския клон на “Напоителни системи” Илиян Димов. Основна тема беше състоянието на водните басейни и предпазването от евентуални наводнения при очакваното пролетно повишаване нивата на водоемите.

Инж. Димов определи състоянието на дигите по Дунав, както и по вътрешните реки, чиято обща дължина е над 130 км., като задоволително, но подчерта, че е необходимо те да бъдат почистени от обраслата ги растителност, тъй като основно почистване не е правено от близо 30 години. За целта са необходими поне няколко милиона лева, а през последните няколко години за тази цел не са отпускани никакви средства, подчерта инж. Димов.

Началникът на областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Димитър Павлов също заостри вниманието на участниците върху това, че проблемът със състоянието на речните корита е сериозен. Има участъци, които са занемарени с годините и се нуждаят от почистване, за да има проводимост и да не се допуска разлив. Падналите през зимата дървета и клони в реките и ерозията на почвата също оказват влияние върху проводимостта на речното корито, каза комисар Павлов.

Той бе категоричен, че към момента няма опасност от евентуални наводнения, причинени от преливане на язовирите в Русенско. Нивото в двата най-големи водоема – “Баниска” и “Бойка”, е под 60 процента. Те имат достатъчно свободен капацитет за очакваното пълноводие на реките, както и при валежи. Въпреки това,  в началото на април предстои проверка на единайсетте язовира в областта.

1 коментар