Светът отдава дължимото на … тоалетната

0
33
Тоалетната

19 ноември е световният ден на… тоалетната. Тази година той протича под надслов „Тоалетна и заетост”, за да се наблегне, че наличието на тоалетни е „съществен елемент от достойните условия на труд”.

Този нетипичен празник е бил въведен за първи път през 2001 г. от Международната организация на тоалетните в Сингапур. Човек прекарва средно около три години от живота си в санитарното помещение, което отрежда на тоалетната важно място в живота ни, твърдят инициаторите.

Проучване на световната тоалетна организация показва, че 2.5 милиона души в цял свят, нямат и не ползват елементарни удобства, включващи санитарните възли например. Това е една много плашеща статистика. Първите тоалетни са се появили 2500 години пр.хр. в Пакистан и Индия, впоследствие били открити и в Китай и Древен Рим. При тях се използва дренажна система, която позволява да се измиват с вода. Интересен факт е, че за пръв път тоалетна хартия била използвана през далечната 589 г.  в Китай. Първоначално за думата „тоалетна” се използвало (toilet). Преди много години тази дума означавала място, където жените оправят прическите и грима си, оттам по-късно влизат в обръщение думите тоалетен стол и тоалетна вода.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори. Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат. През 19 в. се появяват и първите обществени тоалетни, пригодени с чинии за сядане. Според някои проучвания, съвременните тоалетни вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателя.