Рождественски заговезни

Днес са Рождественски заговезни, почитаме Св. апостол Филип

Автор:
14 ное. , 2017  

На днешния ден православната църква отбелязва Рождественски (Коледни) заговезни.

Според християнските традиции това е последният ден, в който може да се яде месо, преди началото на 40-дневния Рождественски пост, който започва на 15 ноември и свършва на 24 декември (Бъдни вечер).

На Коледните заговезни се готви пиле с кисело зеле, пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква – “тиквеник” с много орехи.

На този ден църквата почита Св. славни и всехвални апостол Филип, един от дванадесетте апостоли. Името му се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби. Неговите чудеса и учението му привличали множество хора, които, оставяйки своите идоли, се обръщали към Бога. След най-известните му чудеса е възкресяването на мъртвец от Иерапол. Там завършил и земният му път, разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, езичниците хвърляли камъни по него.

Днес имен ден празнуват Филип (името означава обичащ конете), Филипа, Фико, Фильо, Филко, Филчо, Фичо, Фила, Фика, Филипина, Филипка, Филка, Фитьо, Пина.Comments are closed.