До 20 години затвор грози машинистите на „Булмаркет“

0
25
до 20 години затвор грози

Срещу двама машинисти на „Булмаркет“ е повдигнато обвинение, което предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причината е, че случаят се квалифицира като особено тежък. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен е приел, че двамата машинисти от челния локомотив на композицията са нарушили правилата. По думите й, пред разследващите органи първоначално двамата са заявили, че не са се движили с превишена скорост, но твърдението им било опровергано в хода на разследването.

Няма как прокуратурата да отговори, доколкото юридическо лице не може да носи наказателна отговорност, но поведението на длъжностите лица във фирмата е предмет на разследване, каза още говорителят на главния прокурор

Назначената от прокурорите пожаро-техническа експертиза дава ориентири как се е стигнало до взрива, допълни Арнаудова. По думите й в къща в непосредствена близост до гарата е открит кратер, който е в близост до печка на дърва и въглища в детска стая. Газът е достигнал до детската стая и се е възпламенил. Последвала е детонация, а източникът на искрата е печката. Затова ние считаме, че е налице причинно-следствена връзка между нарушаване на правилата за движение и тежкия резултат, отбеляза прокурор Румяна Арнаудова.

до 20 години затвор грозиКакто ТВН вече съобщи, с прокурорско разпореждане на двама двамата машинисти е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа. Вчера те бяха доведени в Психодиспансера в Русе, където им е била извършена психиатрична експертиза. Тази сутрин двамата са били отведени в Шумен, където предстои Шуменският окръжен съд да реши каква постоянна мярка за неотклонение ще им наложи.