спира движението на граждани и автомобили

Двойно повече русенци подали данъчни декларации от началото на годината

Автор:
13 февр. , 2018  

Двойно повече русенци са подали данъчни декларации от началото на годината, съобщиха от териториалния офис на НАП в Русе.

През януари приходните служители са регистрирали 1 750 декларации по чл.50 от ЗДДФЛ, а преди година те са били 557 бр. – ръстът е 214 на сто. 1180 от тях, или 67 %, са подадени по интернет с персонален идентификационен код /ПИК/ или с квалифициран електронен подпис. Това е над 4 пъти повече от съпоставимия период на 2017 г., когато са били 273 бр., представляващи 49 на сто от подадените тогава декларации, отчитат данъчните.

Увеличението се дължи на променения до 31 януари срок за ползване на отстъпката от 5 % при подаване на декларацията по електронен път. Ако тези данъкоплатци нямат просрочени публични задължения, те ще се възползват от това облекчение в размер до 500 лв.

Сред новостите тази година са и доброволното деклариране на необлагаеми доходи (например от продажба на имущество, наследства, дарения) в новото приложение №13 на данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Необлагаеми са само наградите до 30 лв., които се дават във вид на допълнителна игра или предметна печалба. Награди на по-висока стойност се облагат с данък върху доходите, включително наградите в лотарията на НАП например, напомнят от приходното ведомство.

Новост е и, че български местни лица с доходи от дивиденти – например от източник в чужбина, ще ги посочват в годишната си данъчна декларация, а не в тази за авансов данък, както беше досега.

Важна е и другата промяна, че справката за изплатени доходи извън трудов договор (подавана от самоосигуряващи се лица и предприятия) ще се подава по-рано от досега –  до 15 март, вместо до 30 април. Това ще даде възможност физическите лица да проверят чрез е-услугите на НАП какви доходи от хонорари и други източници, различни от заплата, са получили, което значително ще ги облекчи при попълването на декларациите.

От НАП напомнят, че и тази година гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.