Екшън между УМБАЛ и шефа на РЗОК в Русе

0
54
УМБАЛ „Канев“ набира желаещи

Екшън между директора на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе Калоян Копчев и Университетската болница в града се разиграл тази сутрин.

В резултат на препирнята ръководството на болничното заведени е изпратило сигнал до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и до Районна прокуратура-Русе срещу г-н Копчев.

Според изпратеното до медиите съобщение, г-н Копчев грубо нарушил правилата за извършване на проверки от длъжностните лица на РЗОК-Русе и правата на гражданите, предвидени в Конституцията на Република България.

Конкретният повод, според съобщението е, че тази сутрин г-н Копчев се появил, заедно с екип на предаването „Господари на ефира“ в стационарния блок на УМБАЛ-Русе. По думите му, целта на посещението била извършване на проверка на дейността на отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Охраната на болницата отказала да ги допусне, при което възникнал скандал.

Важно е да се отбележи, че към настоящия момент г-н Копчев е в законоустановен отпуск. Съгласно Закона за лечебните заведения проверките от НЗОК/РЗОК се извършват от точно определени длъжностни лица от институцията и при спазване на установен ред, пише в съобщението на пресцентъра на УМБАЛ-Русе.

От там определят поведението на директора на РЗОК-Русе като „грубо, арогантно и несъответстващо на заеманата от него длъжност“. Според съобщението на пресцентъра на болницата, г-н Копчев бил „във видимо нетрезво състояние“. По този начин в лечебното заведение се създава ситуация на напрежение и са нарушени реда и дисциплината и преди всичко – спокойствието на пациентите, пише още в прессъобщението.

Г-н Копчев също потвърди за инцидента, който, по думите му, станал малко преди 8 часа гази сутрин. „Охраната ме блъсна и не ме пусна в сградата. Да факт е, че екипът на „Господари на ефира” беше там. Има официална заповед и от вчера няколко отделения на болницата, сред които са физиотерапия, урология и хирургия, се проверяват. Проверката ще продължи и утре. Аз отидох с колегите си. Да вярно е, че съм в отпуски, но това не ми пречи да присъствам на подобна проверка. В такива празнични дни правим такива проверки за това дали пациентите са в лечебното заведение или не, защото е практика пациентите да се пускат в къщи, а да бъдат в лечебните заведения само на хартия”, коментира директорът на РЗОК в Русе Калоян Копчев.

От ръководството на УМБАЛ отказаха коментар на инцидента с мотива, че ще изчакат становището на прокуратурата.