Експонат от Русенския музей

Експонат от Русенския музей на изложба в столицата

Автор:
4 ное. , 2017  

Експонат от Русенския музей – меден слитък от фонда на музея е част от изложбата “Злато и бронз: метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха”, която може да бъде видяна в Националния археологически институт с музей при БАН в столицата.

Медният слитък от бронзовата епоха има висока научна и експозиционна стойност. Той е бил включен преди време и в археологическа изложба във Виена. Неотдавна слитъкът е бил подложен на изотопен анализ, извършен в германския град Манхайм от проф. Ернст Перницка. Резултатите показали, че най-вероятният произход на предмета е остров Кипър, за което е имало само предположения към настоящия момент.

“Този факт намира пряк аналог с най-голямата колективна находка в света от 354 медни слитъка, произхождащи от острова на Афродита и открити в потъналия кораб от 14-ти в. пр. Хр. при Улубурун, Турция”, поясняват от музея

Медният слитък има четириъгълна форма с издължени краища, наподобяваща разпъната животинска кожа. Върху него има знак за теглова стойност. Използван е като домонетна форма през късната бронзова епоха с еквивалент на 1 меден талант (26 кг).

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.